2008. augusztus 24., vasárnap

Bolhából-Elefántot

A hét 'bolhából-elefántot' díját a Daily Kos-nál tömörülő "Dungeons&Dragons crowd" kapja, akik nagy lelkesen vetettek bele magukat annak kideritesere, hogy McCain "cross-in-the-dirt" sztorija, amit a Saddleback Church-ben előadott tenyleg megtortent-e, vagy a bevallottan szolnyezsicin-tisztelo "whitehairdude" az orosztol lopta-e, es mar az is eleg volt nekik McCain lehazugozasahoz, hogy nem bukkantak ra azonnal a neten a tortenetre 1999 elottrol.

Az egy kampanyvideoban is felhasznalt, McCain vietnami fogsaga alatt tortent sztoriban az egyik VC őr karacsonykor melle allva egy keresztet rajzolt a porba, par percig neman alltak egymas mellett, majd az or eltuntetve a keresztet szo nelkul tovabb allt. A tortentet meghatarozo emberi és kereszteny pillanaként jellemezte az evangelistak tamogatasaert kuzdo McCain.

A DailyKos koruli bloggereknek azonban gyanussa valt, hogy mintha egy nagyon hasonlo torenet szerepelne Szolzsenyicin Gulag-szigetcsoport című művében, es talan a kellettenel picit magabiztosabban kezdtek el hangoztatni, hogy McCain onnan lopta a jol hangzo sztorit. Erveik kb kimerultek abban, hogy a jelenetrol McCain nem szamolt be egy 1973-as cikkeben, amelyben vietnami fogsagat irta le, es a legkorabbi talalat a sztorira a gugliban 1999-es konyve, a Faith of my Fathers volt. Gyakorlatilag tehat az eleg volt arra, hogy valakit hazugnak nevezzenek (vagy legalabbis utaljanak ra), hogy a gugli nem dobta ki a tortenet az internet elotti idokbol.

A factcheck.org egyebkent kideritette, hogy a Gulag-szigetcsoportban egyatalan nem szerepel a cross-in-the-dirt sztori, és Szolzsenyicin azt ugy tunik egy amerikai koruton osztotta meg az emberekkel, es Billy Graham ismetelte meg azt 1975-ben és 1976-ban. Ezt persze az 1973-ban szabadult McCain akar hallhatta es at is vehette, de ezt bebizonyitani eleg nehez. A lenyeg azonban az, hogy joval konnyebb ketsegeket tamasztani a sztori valosagtartamat illetoen, mint McCain-nek bebizonyitani hogy igazat allitott.

McCain kampány egyébként azt állítja, hogy McCain egyik hadifogoly társa, Orson Swindle elmondta nekik ogy 1971 nyarán hallotta tőle történetet még fogvatartásuk alatt.

Legalabbis ezt irta Michael Goldfarb republikanus kampanybologger, aki egy picit kicsit még meg is piszkalta a szerepjatekosok onerzetet ezzel a mondattal: "It may be typical of the pro-Obama Dungeons & Dragons crowd to disparage a fellow countryman's memory of war from the comfort of mom's basement," amiert egyebkent mar jo elore elnezest is kert egy korabbai, hasonlo kijelentese utan:

If my comments caused any harm or hurt to the hard working Americans who play Dungeons & Dragons, I apologize. This campaign is committed to increasing the strength, constitution, dexterity, intelligence, wisdom, and charisma scores of every American.
--Michael Goldfarb

Nincsenek megjegyzések: