2008. október 16., csütörtök

(Updated) The "Joe the Plumber" debate

Végre egy vita amit érdemes volt végnézni. Kár, hogy két semmilyen vitát kellett végszenvedni mire eljutottunk oda, hogy rendesen megmérkőzzenek egy, a feladatát rendesen ellátó moderátor, Bob Schieffer (CBS) irányítása mellett. A vita Obama győzelmét hozta, és egy csapásra politikai hírességgé tette "Joe the Plumbert" (vízvezetékszerelő Józsi, aka "vizes józsi")

A vita első fele hozta az igazi izgalmakat, ekkor sütötték el a legnagyobbat szóló fegyvereket; amikor még figyelnek az emberek - és a médiamunkások. A vita központi alakjává vált "vizes józsi" már rögtön az elején felpattanhatott a hírnév felé vezető expressre (igazából feltuszkolták rá), miután McCain őt választotta az Obama-adóterv áldozatainak megszemélyesítésére. Vizes Józsi létező ember, Joe Wurzelbacher, akivel a hétvégén találkozott Obama Ohióban, és adótervéről folytattak beszélgetést. Joe meg akar venni egy céget, amivel 250 ezer fölé emelkedne a jövedelme, és így Obama terve szerint több adót kellene fizetnie, ami persze nem tetszik neki, de az Obama válaszaiban szereplő "javak újraelosztását" találta a legaggasztóbbnak. Csakúgy mint McCain, aki gyors egymásutánban jó sokszor elismételte az "osztályharc" szó társaságában, hogy mindenki számára egyértelmű legyen, hogy mire lehet számítani Obamával (Hol van McCarthy, amikor szükség lenne rá?)





De, mint az már az első elnöki vita után nyilvánvalóvá vált, nem az számít, mint mondanak a jelöltek, hanem az, milyen benyomást keltenek, és míg Obama hozta a "válság közben is nyugodt államfő" actet, McCain olyan volt mint egy morcos, és időnként mérges öregúr. fészkelődésével, grimaszaival idegesnek és feszültnek tűnt, mint aki legszives valahol máshol lenne, tavasz óta a latenightshowk egyik kedvelt célpontjának számító fintorszerű, esetenként ijesztő vicsorba forduló mosolya most sem lett jobb, a gazdaság rendbetételének sürgősségéről beszélve pedig kapkodó volt, mintha pánikolna kicsit - nem túl megnyugtató látvány egy válságtól félő választónak, aki eddig túl sokat nem hallott McCainről.

A helyzeti előnyből induló Obama - gyakorlatilag csak arra kellett ügyelnie, hogy államfőien mutasson, és ne kövessen el valami óriásnagy hibát - teljes nyugalomban ülte végig a másfél órát, tökéletesen irányított testbeszédével magabiztos benyomást keltve. McCain támadásait és vádjait olyan mosollyal fogadta mint aki várta azokat, de közben mégsem hiszi el, hogy tényleg felmerültek, majd határozott ellentámadásokkal válaszolt, a gazdaságról beszélve határozottnak és hüvösnek tünt, mint aki tudja, hogy miről beszél, éreztetve, hogy igen, gond van, de ő szerencsére tudja megfelelő megoldást.

A vita után azonnal készített CBS felmérés szerint az ingadozó választók között Obama 53-22-re nyert, míg a CNN ohió-i nézőinél 58-31-re. McCain támadásaival jól elijesztette a független választókat, akik nélkül idén nem nyerhet - az republikánus bázis feltüzelése most nem lesz elég.

UPDATE:

Nincsenek megjegyzések: