2008. október 8., szerda

A semmit el nem döntő 2. McCain-Obama vita

Végül nem lett igazuk azoknak, akik a második vita formájából adódóan, és főleg az előző napok támadásai után egy izgalmas összecsapást vártak: nem történt semmi nagyon érdekes, a vita unalomba fulladt, és nem volt egyértelmű nyertes - ami azt jelenti, hogy McCain, akinek egy nagy dobásra lett volna szüksége a verseny jelenlegi menetének megváltoztatására - vesztett.

Legalábbis ez volt a leginkább hangoztatott vélemény a vitáról szóló beszámolókban. Kénytelen vagyok ezekre támaszkodni, mivel a vitát nem néztem meg - 1részt azért mert a CNN (az International) délelőtt értehtően inkább a gazdasági válsággal foglalkozott, minthogy egy unalmasnak itélt elnöki vitát adjak le újra; másrészt mert az ilyen leírások elolvasása, és a Guardian "legjobb pillanatok" összefoglalója után már nem is nagyon volt kedv hozzá :)

McCainnek nagyot kellett volna alakítania, hiszen ez a "választók kérdeznek" forma neki kedvező terep - egy tény, amit a demokraták igyekeztek is erősíteni, hogy növeljék a McCainnel szembeni elvárást. A nagy alakítás végül elmaradt, mindketten átlagjó, biztos teljesítményt nyújtottak, ami a megmondóemberek többségének véleménye szerint Obama győzelmét jelenti.

Kettő, a vita után közvetelenül készített felmérés szerint Obama volt meggyőzőbb. A CBS felmérése szerint 40% Obamát, 26% pedig McCaint tartotta jobbnak (34% szerint döntetlen). Az érdekes szám: a vita előtt 59 százalék gondolta úgy, hogy Obama átérzi és érti a választók gondjait és problémáit, míg a vita után ez a szám 80%-ra kúszott fel; McCainnél ezek a számok 44%-55% volt. A CNN felérése szerint Obama 44%-30%-os eredménnyel győzött, és négy százalékkal növelte elismertségét, míg McCain elismertsége változatlan maradt.

És íme a jelöltek legjobb pillanatai - a két kampány szerint:






És a FactCheck.org és a NYTimes elemzései, hogy mennyire ragaszkodtak a jelöltek a tényekhez.

Nincsenek megjegyzések: