2008. augusztus 29., péntek

McCain meglepetés alelnökjelöltje

Első látásra nagyon úgy tűnik hogy tökéletes alelnökjelöltet választott magának McCain. Egy kékgalléros munkáscsaládból származó, a washingtoni elittől távol lévő alaszkai kormányzó, szakszervezetes gyökerekkel, aki három évvel fiatalabb Obamánál, és két éve még csak egy kisváros polgármestere volt, és államában reformer hírében áll .

Ja, igen. Említettem már, hogy nőről van szó?

Neve is van neki: Sarah Palin, és Alaszkán kívűl kb senki sem hallott róla, annyira nem, hogy a tévések még azzal is gondban voltak, hogyan kell kiejteni a nevét. Vicces volt látni Wolf Blitzert ahogy csak annyit tud mondani Palinról, hogy nem nagyon tud róla semmit, bár ezt legalább többször meg is ismételte. Mindenesetre jó választásnak tűnik HRC keserű támogatóinak elszipkázására, akik kékgalléros fehér férfiak és nők - az a csoport amelyikre nem nagyon hatott az Obamagic.

Egyébként Palinnal valószínűleg az alaszkai lapok jártak a legjobban, gyanítom az Anchorage Daily News látogatottsága jelentősen megnövekedett az utóbbi pár órában mondjuk a Palin elleni etikai nyomozásról írt cikk miatt, amit a nemzeti média hirtelen felfedezett magának.

Kérdés persze, hogy McCain milyen hatékonyan tudja majd támadni Obama tapasztalatlanságát, amikor egy teljesen ismeretlen nőt választ alelnöknek, aki - mint ahogy azt az Obama kampány már gyorsan meg is jegyezte - egy szívdobbanásnyira van az oval officetól. A 72 éves McCain öregsége miatt amúgyis támadható - bármennyire is fitt(nek tűnik) - és ez a kettő együtt könnyű préda lehet. Hiába áll reformer hírében Palin, aki a korrupció ellen küzd, amikor a demokraták orrba-szájba beszélhetnek az olajlobbi zsebében lévő korrupt alaszkai republikánusokról, mint Ted Stevenson szenátor, aki ellen éppen korrupció miatt folyik eljárás, és aki többszázmillió dollár szövetségi adódollárt adott saját államának, olyan projectre, mint a híres Bridge-to-Nowhere. Aztán elsőre az is jónak tűnik, hogy a külföldi olajtól való függés ellen küzdve olajkutakat fúrna amerikai földön, de az mar lehet támadási felület, hogy az Arctic National Wildlife Refuge-ban is szivesen látna olajkutakat, és talán még munkásosztályos pedigréje ellenére is az olajmultikhoz tudja majd kötni a Chicagoban edződött David Axelrod


A lényeg, hogy az idei választás egyre érdekesebb és izgalmasabb lesz.


jaéshamár McCain

egy, khm, érdekes interjú McCainnel a akinek kampányát már az a Busht az elnöki székbe segítő csapat irányítja, amelyik 2000-ben a legocsmányabb rágalomhadjárattal siklatta ki elnökjelöltségét. Mintha az új, nagyon fegyelmezett rendszer nem nagyon tetszene neki.

viszont legalább olyan ügyesek, hogy sikerült egy kampányfilmba sűríteniük az "Obama=Celebrity", és a "Demokraták-Szerint-Is-Tapasztalatlan" üzenetet:



History in the making

John F Kennedy acceptance speech - 1960, Los Angeles DNC

part1



part2




Martin Luther King - 'I Have a Dream' speech, Washington




Barack Obama acceptance speech - 2008, Denver, DNC



"Convention Night" - McCain ad

2008. augusztus 28., csütörtök

HRC speech@DNC2008




Hillary "proud supporter of Barack Obama" Clinton igen hamar, már a beszéd harmadik percében elsütötte azt a mondatot, amelyre az újságírók vártak: "No Way, No How, No McCain!" A másik, a híradásokban sokat játszott catchline pedig a beszéd végén jött: "George Bush and John McCain will be together next week in the Twins Cities, because these day they are awfully hard to tell apart." (megj: a republikánusok jövőhéten tartják konvenciójukat a Twin Cities-nek becézett Minneapolis-Saint Paulban).

No more 4 years of Bush. Ez volt a beszéd lényege. Nem az, hogy Obama legyen az elnök, hanem az, hogy NE egy republikánus, hanem egy demokrata vezzesse az országot, aki "erős középosztályt épít, a munkások és nem az olajmultik érdekeit nézi, a nép és nem egy elit elnöke lesz, és (HRC fő témája) egészségbiztosítás ad mindenkinek".

Támogatóit megszólítva elég hosszan (a beszéd kb fele) foglakozott azzal, hogy miért is akart elnök lenni, feltéve a kérdést, hogy csak miatta, vagy a képviselt ügyek miatt szerették volna látni, ahogy leteszi az elnöki esküt. Obama szinte alig került elő a beszédben (ha jól figyeltem mindössze négy alkalommal), inkább a demokrata párt (HRC es Obama harca miatt kérdésesnek tekintett) egysége állt a középpontban ("family of democrats"), és hogy mit képviselnek, szemben állva a republikánusokkal.

Guess Who's Coming to Denver - Hillary Clinton's Speech

2008. augusztus 27., szerda

Critique immediately following Obama's '04 Convention speech

PBS political commentators, Democratic pundit Mark Shields, Republican pundit David Brooks and historian Richard Norton Smith talk about the rising star Senatorial nominee after just watching the speech live.

2008. augusztus 26., kedd

"I am Hillary Clinton, and I do not approve of that message!"

És egy kis előzetes - majd szombaton jön a heti összefoglaló - a hét fő témájához, ami nem más, mint a HRC-Obama ellentét:



Amire HRC gyorsan válaszolt is a címben idézett mondattal

A republikánusok a demokrata konvenció első napjára időzítve pedig egy újabb, hasonló témájú kampanyfilmt kezdtek el sugározni Denverben és környékén:

Michelle Obama beszéd

A politikjunkieknak, akik élvezettel néznek végig egy politikai beszedet, íme Michelle Obama felszólalása a demokrata konvención.



A többi (normális) embernek, pedig egy rövid és sebtében összedobott összefoglaló:

Az első (tényleg) fekete (mert ugye - és ezt még egy párszor le fogom irni: Obama kevert-vérű) fisrt-lady posztjára vágyó Obamané beszéde leginkább egy választói csoportnak szólt: a kékgalléros, inkább HRC-t (valamint McCain-t) kedvelő, és fehér rétegnek. A cél biztosítani őket arról, hogy Obama nem elitista, és ugyanazokat az értékeket vallja, mint ők.

A család fontosságát előtérbe helyező felvezetés után Obamané saját gyökereiről beszélt - Chicago SouthSide, munkáscsalád, szklerózis multiplexben szenvedő kékgalléros apával, otthon lévő anyával, és a mindig segítő, és az őt bemutató bátyóval. Az átkötés az Obamával való megismerkedédre: Barack családja is olyan mint az ővé, és ugyanazokat az értékeket képviselik: dolgozz keményen, ne legyél szószegő, tedd, amint mondasz (megj: politikusként ez elég nehéznek tűnik), valamint tiszteld a másikat még akkor is ha nem értesz vele egyett.

A beszéd kiemelten foglakozott Obama közösségi munkájával Chicago szegény részén, hogy a választóknak egyértelmű legyen: a furi nevű srác törődik az emberekkel.

Az egész konvenció legfontosabb üzentét - a demokraták egységesek - sem felejette ki Obamané, és megemlített Hillary "18 million cracks in the glass ceiling" Clintont is, akinek támogatói közül sokan inkább McCain-re szavaznának, mint Obamára, és nehezen fogadják el, hogy nem HRC mondja majd csütörtökön a elnökjelöltséget elfogadó beszédet.

2008. augusztus 24., vasárnap

It Has Begun

Több mint másfél évnyi felvezetés után végre finisébe érkezett az amerikai elnökválasztási kampány. Már csak tíz hét van hátra a november 4-ei választásig, és a verseny most először kiegyenlítetté vált: a telitalálat Paris Hiltonos celebrity-reklámmal előrukkoló McCain a közvéleménykutatások adatai szerint beérte, és néhol pár ponttal meg is előzte Obamát, aki szombaton bejelentette, hogy Joe Bident választotta alelnöknek, és reagálva csökkenő előnyére támadásba lendült McCain ellen, támadva gazdaságpolitikáját, az ellene még HRC által felhozott elitizmussal vádolva a "whitehairguy-t".

A jövőhét a demokratákról és történelmi konvenciójukról fog szólni. A médiafigyelmet McCain pénteken, a konvenció utolsó napja után alelnökjelöltjének bejelentésével próbálja majd megszerezni a hétvégére.

A DailyKos körül lézengő pro-Obama Dungeons&Dragons crowd pedig kozben kierdemelte a heti bolhából-elefántot díjat "nyomozásukért", amivel megpróbálták kideríteni, hogy McCain vietnami fogolytáboros "cross in the dirt" sztorija, amit a Saddlebck Church-ben (is) előadott igaz-e.

"I'm from Chicago. And we know how to play politics"

Ezt még a primary alatt mondta a "skinny, but tough" Obama, aki a legkorruptabbnak tartott chicagoi politikai gépezetben kezdte meg karrierjét, jelezve ezzel, hogy nem kell azoknak félniük, akik a reményre alapozott kampányüzenetéből kiindulva attól tartottak, hogy túl naiv és egyben gyenge lenne, másrészt, hogy nem feltétlenül kell elhinni a politikai rendszer megváltoztatásáról szóló kampányüzenetét.

Obama nem kezdte tul jol a hetet. A túlságosan is nagy médiafigyelmet kapott külföldi körútja után az amerikaik 48 százaléka úgy érezte, hogy túl sokat hallanak Obamáról (McCain kapcsán ez a szám 26 százalék volt), amit a McCain kampány igen sikeres, Obama sztárságát Britnney Spears és Paris Hilton képeivel kihangsúlyozó hirdetéssel használt ki. A médiafigyelem elől - vagy az olimpia figyelemelterelő hatása elől - egyhetes nyaralásra Hawaii-ra repült Obamának nem jött jól a grúz válság sem, amire még a kampánynál is több időt szenteltek az amerikai médiában (9 hónap óta először nem a kampany volt a fo tema), és azonnal "3A.M. momentként" kezdtek emlegetni a kampánytudósításokban HRC elhíresült kampányfilmje után, amivel Obama tapasztalatlanságára hívta fel a figyelmet. Aztán jött a múlt hétvégén a kaiforniai Saddleback Megachurch-ben tartott kérdezz-felelek Rick Warren pásztorral, ahol először jelent meg együtt a két jelölt, és amiből az energikusnak tűnő McCain jött ki sikeresebben, és a konzervativok jól kitudták használni a habozónak/óvatosnak tűnő Obama abortuszos témában tett kitérő válaszát.

A pozitiv kampanyt igeretevel a ringbe szallo Obamanak ugylatszik nem volt mas valasztasa, mint a tamado hirdetesek jol bevallt eszkozehez nyulni, es a heten tobb, a gazdasághoz bevallottan nem sokat értő McCain gazdaságpolitikáját Bush-hoz kötő hirdetést (4 more years of Bush), valamint lobbystákkal való kapcsolatát támado hirdetéseket kezdetek el sugározni szep halkan pár államban, hogy azért ne nagyon zavarják meg a nemzeti szintű pozitív képet. A legnagyobb ütést viszont azután tudták bevinni, hogy McCain óriási támadási felületet biztosított szerencsétlen válaszával arra a kérdésre, hogy mennyi háza van (a válasz az volt: "nem tudom, utána kell néznem"). Az Obama kampány azonnal kihasználta a lehetőséget, és egy csütörtöki virginai kampányrendezvényen Obama már elő is vette a McCain választ, karaktergyilkos eszközként felhasználva annak erősítésére, hogy McCain nem csak hogy nem ért a gazdasághoz, de az amerikai emeberek problémáival sincsen tisztában (lsd elitista, 'out-of-touch'), [és előkerült még a Saddlebck vitában McCain viccesnek szánt válasza arra a kérdésre, hogy mekkora bevételtől számít vaalki gazdagnak ("nem tudom, öt millió dollár felett?")] És hirtelen még egy kampanyvideot is összehoztak, és még egyet valamint a kampánytól függetlenül még a demokraták is alkottak egy kis filmecskét .
Ja, igen: McCain-nek a Politico szerint nyolc háza van. Illetve egészen pontosan nem neki, hanem a családjának, még pontosabban feleségének, az ő gyerekeinek, valamint cégeiknek.

A McCain-kampány nem sokáig várt egy 'ház' témájú válasszal és pár államban már vetítik is azt a hirdetést, ami Obamát Tony Rezko, korrupció miatt elítélt fundraiserhez köti, aki segített Obama házvásárlásánál.

"I'm not the guy, see ya" - Joe Biden

Az újsagirok a héten blackbarryjukbe kapaszkodva várták, hogy Obama elküldje végre sms-ét és kiderüljön, hogy megnyerték-e a demokrata alelnök személyére tett fogadást. A nagy meglepetés végül az volt, hogy egyátalán nem volt meglepetés, és a leginkabb esélyesnek tartott Joe Biden szenátor lett az a szerencsés, aki vegigkuzdheti a november negyedikéig hátralévő időt, annak ellenére, hogy a héten még a címben idézett mondatot mondta a háza előtt rá várakozó újságíróknak
Nem véletlen, hogy Biden háza előtt megjelentek az újságírók: a média megmondóemberei általában őt tartották a legesélyesebbnek az Obama végső listáján szereplő három név közül ( a másik kettő: Evan Bayh szenátor - Indiana és Tim Kaine, Virginia kormányzója volt, de Ralph Nader közlése után még HRC is felmerült mint lehetőség). Biden ugyanis jól ellensúlyozza Obama tapasztalatlanságát a külplitikában, és nemezetbiztonsági kérdésekben, és az Obamát kétkedve figyelő öregek is szeretik. Azonban a hatodik etapját a szenátusban töltő Biden - aki a negyedik leghosszabb ideje a szenátusban lévő demokrata - aláássa Obama a politikai változásra alapuló üzenetét, és híres arról, hogy könnyen elszólja magát. A média - és a McCain kampány mindenesetre ugrásra készen várja majd a legújabb verbális gránátot Bidentől.
És számítsatok arra is, hogy a republikánusok ki fogják használni Biden '88-as elnökválasztási kampányához készített reklámfilmet, amely így kezdődik:

"The White House isn't the place to learn how to deal with international crisis, the balance of power, war and peace, and the economic future of the next generation. A President has got to know the territory, but that's not enough."

A következő hét: Történelmet írnak a történelem legtörténelmibb jelentőségű történelmi demokrata konvencióján

A történelem szó elválaszthatatlan lesz a jövőhét hétfőn Denverben kezdődő négynapos demokrata konvenciótól. Mintha maga az a tény, hogy először választanak elnökjelöltnek egy feketét nem lenne elég történelmi, a demokraták igyekeznek minél több szempontból a 'leglegebb' konvenciókent eladni a "valaha rendezett legnagyobb nyitobulival" felvezett, High Defenition, "most technologically-savvy"; "most diverse" gyűlésüket, ami természetesen (mint szinte minden valamire való esemény mostanában) a "greenest ever" lesz - ezer ingyen biciklit kináló citybike programmal, carboncalculatorral, újrahasznosítással és a kihagyhatatlan Al Gore-al.

Az augusztus 25-én kezdődő konvenció első három napját a húszezer férőhelyes PepsiCenter-ben tartják, de csütörtökön (a nap témája: Change You Can Believe In) az Obama kampány kérésére a hokistadionból átvonulnak az INVESCO Field focistadionba, hogy ne csupán szánalamas húszezer ember előtt, hanem egy 75ezres stadionban tarthassa meg a elnökjelöltésget elfogadó beszédét. (Ki más is beszélhetne még a stadionban, mint Al Gore).

A demokratáknak bérelt helyük lesz a jövőhéten a médiában (15 ezer újságíró lesz Denverben), amit John McCain hétfőn a TonighShow-ban tett látogatással, majd pénteken alelnökjelöltjének bejelentésével foglal keretbe, elintezve, hogy a hétvégén már neki is jusson valami hely a cimlapokon. Közben a republikánusok ellentüntetésekkel készülnek Denverben, és riadókészültségben várják a kihasználható demokrata hibákat, megcsúszásokat, Joe Bident mindenhova mikrofonokkal kiserve.

Az érdekesebb szónokok: Hétfőn (téma: One Nation) Michelle Obama főszónokol, aki mellett egy rakás illinois-i és Nancy Pelosi beszel (es lesz tribute to Senator Edward M. Kennedy - amikor ezt olvastam hirtelen megijedtem: elkerulte volna a figyelmemet h meghalt?, de nem, még él, de nemsokára eltávozik, így miert is ne dobnanak neki egy megemlékezést). HRC kedden (Renewing America’s Promise) lesz főszónok, Bill Clinton pedig masnap (Securing America’s Future) beszel, bar a főszónoki tiszt nem neki, hanem a Joe Bidennek jutott, és aznap szövegelnek majd a párt többi nagyágyúi is.

Bolhából-Elefántot

A hét 'bolhából-elefántot' díját a Daily Kos-nál tömörülő "Dungeons&Dragons crowd" kapja, akik nagy lelkesen vetettek bele magukat annak kideritesere, hogy McCain "cross-in-the-dirt" sztorija, amit a Saddleback Church-ben előadott tenyleg megtortent-e, vagy a bevallottan szolnyezsicin-tisztelo "whitehairdude" az orosztol lopta-e, es mar az is eleg volt nekik McCain lehazugozasahoz, hogy nem bukkantak ra azonnal a neten a tortenetre 1999 elottrol.

Az egy kampanyvideoban is felhasznalt, McCain vietnami fogsaga alatt tortent sztoriban az egyik VC őr karacsonykor melle allva egy keresztet rajzolt a porba, par percig neman alltak egymas mellett, majd az or eltuntetve a keresztet szo nelkul tovabb allt. A tortentet meghatarozo emberi és kereszteny pillanaként jellemezte az evangelistak tamogatasaert kuzdo McCain.

A DailyKos koruli bloggereknek azonban gyanussa valt, hogy mintha egy nagyon hasonlo torenet szerepelne Szolzsenyicin Gulag-szigetcsoport című művében, es talan a kellettenel picit magabiztosabban kezdtek el hangoztatni, hogy McCain onnan lopta a jol hangzo sztorit. Erveik kb kimerultek abban, hogy a jelenetrol McCain nem szamolt be egy 1973-as cikkeben, amelyben vietnami fogsagat irta le, es a legkorabbi talalat a sztorira a gugliban 1999-es konyve, a Faith of my Fathers volt. Gyakorlatilag tehat az eleg volt arra, hogy valakit hazugnak nevezzenek (vagy legalabbis utaljanak ra), hogy a gugli nem dobta ki a tortenet az internet elotti idokbol.

A factcheck.org egyebkent kideritette, hogy a Gulag-szigetcsoportban egyatalan nem szerepel a cross-in-the-dirt sztori, és Szolzsenyicin azt ugy tunik egy amerikai koruton osztotta meg az emberekkel, es Billy Graham ismetelte meg azt 1975-ben és 1976-ban. Ezt persze az 1973-ban szabadult McCain akar hallhatta es at is vehette, de ezt bebizonyitani eleg nehez. A lenyeg azonban az, hogy joval konnyebb ketsegeket tamasztani a sztori valosagtartamat illetoen, mint McCain-nek bebizonyitani hogy igazat allitott.

McCain kampány egyébként azt állítja, hogy McCain egyik hadifogoly társa, Orson Swindle elmondta nekik ogy 1971 nyarán hallotta tőle történetet még fogvatartásuk alatt.

Legalabbis ezt irta Michael Goldfarb republikanus kampanybologger, aki egy picit kicsit még meg is piszkalta a szerepjatekosok onerzetet ezzel a mondattal: "It may be typical of the pro-Obama Dungeons & Dragons crowd to disparage a fellow countryman's memory of war from the comfort of mom's basement," amiert egyebkent mar jo elore elnezest is kert egy korabbai, hasonlo kijelentese utan:

If my comments caused any harm or hurt to the hard working Americans who play Dungeons & Dragons, I apologize. This campaign is committed to increasing the strength, constitution, dexterity, intelligence, wisdom, and charisma scores of every American.
--Michael Goldfarb