2008. szeptember 5., péntek

"Who does Norm work for?" (Vol. 2)

Ne felejetsük el, hogy kongresszusi választások is lesznek, hiszen arrafele sokkal érdekesebb kampanyfilmekre lehet bukkani




Colbert & Stewart on Sarah Palin vol2


ráéreztek már megint




I Hate This Woman

"Damn. They're right about the media and pundits, I guess: I instantly, viscerally hate this woman. If I didn't have to finish this live-blog, I'd shut off the TV now just to not have to hear her speak another second."

Írta az Economist egyik "mystery bloggere", megfogalmazva amit csütörtök kora reggel éreztem amikor az ébresztő után, még az ágyban feküdve, félálomban benyomtam cnn-t, és elkezdtem nézni Sarah Palin már több perce tartó beszédét. Nagyon szerencsésnek éreztem magam, hogy Mr Black-el ellentétben a zuhany alá tudtam menekülni a hockey-mom egyszerű gondolatai elől.

Nem tudom miért, de ez a nő iszonyatosan ellenszenvessé vált ezzel a beszéddel. Először arra gondoltam, hogy legikább azért, mert még nem ébredtem fel teljesen és a "nem-akarsz-látni-a-reggeli-kávém-előtt" attitűd miatt éreztem undort, de ma beleolvastam a szövegbe, belenéztem a beszédbe, és nem tűnt el az érzés: nem voltam képes végignézni - bár a szövegget sokkal jobban viseltem.

De nem is nekem szólt ez a beszéd, de nem is HRC Obamát annyira nem kedvelő támogatóinak, hanem a McCaint gyanúsan nem konzervativnak tartó rebulikánus bázisnak, akik kitörő örömmel fogadták Palint: majdnem három perces állótapssal fogadták, amikor fellépett a mikrofonhoz.

Gonoszabbik énem viszont inkább ezt gondolta: Ez a nő felháborítóan egyszerű. Már inkább nem is finomítom azzal, hogy "egyszerűnek tűnik". Olyan őszintén adta elő felháborító csúsztatásokkal teli szövegét, mint aki tényleg elhiszi a kampánygépezet által róla kialakított képet, és a szánalmasan kisstílű, átlátszó támadásokat, amelyeket Obama ellen intézett. Obamáék legalább kifinomult módszerekkel igyekeznek átbaszni a tömeget, dehát úgylátszik a Palin által nagyon dicsért smalltown amerika megszólításához nem kell agyat növeszteni, elég egy populista "majdnem-szépségkirálynő" (btw: szépségkirálynő? Ez? Tényleg? Hát LOL! sajnálom az alaszkai férfiakat...)

Nahde adjunk az újságírói objektivitásnak ( egy szép mítosz egyébként, amit jó lenne elfelejteni): Palinnak érezhetően sikerült felélénkítenie a republikánusokat, akik még mindig nem nagyon barátkoztak McCain-el, aki korábbi kijelentéseivel magára haragította a christian right-ot (a tudatlanság ügynökeinek nevezett például nagynevű evangelista pásztorokat). A rep bázisnak tetszett Palin élettörténete, a kisvárosi gyökerei, bejöttek a keleti-parti elit médiát támadó ütései, támadásai Obama ellen, és a fúrjunk kutakat a külföldi olajtól való függés megszüntetésére ("drill baby, drill").

Palin tolta a rá kiosztott hamis earmark ellenes szerepet (megj: a képviselők a költségvetési törvényekbe olyan egyedi rendelkezéseket, azaz earmarkokat "csempésznek be", amelyek kötelezővé teszik meghatározott pénzösszeg elkülönítését valamilyen - ált a választókerület számára fontos - program megvalósítására, a szövetségi adódollárokból), miközben többszázmillió dollárt kért államának (népességarányt nézve többet mint bármelyik másik állam), és amikor Palin a nyolcezres megaváros polgármestere volt, még McCain is kritizálta ezért. Előkerült tiltakozása a Bridge-to-Nowhere ellen (szintén hazugság), és beszéde szerint mintha ő lenne egyedül felelős Alaszkai költségvetési többletéért (az állam bevételének nagyjából 80%-a olajból származik, és mintha említette is volna, hogy túl magas az ára)

Volt ijesztgetés, hogy Obama emelni fogja az adókat (nem igaz, éppen h adócsökkentésről beszél, és csak a negyedmillió dolláros bevétel feletti adókat emelné ), szerintem felháborítóan lenézően nyilatkozott a community oranizerekről, amikor kisvárosi polgármesterségéről szólva azt találta mondani, hogy az "sort of like a 'community organizer,' except that you have actual responsibilities", és még "kedvenc" kampányfogásom is előkerült, az ellenfél egy szövegkörnyzetből kiemelt, és így eltorzított mondatának kifordítása, amikor előhúzta Obama egy San Francisói zárt pénzgyűjtő gyűlésen tett szerencsétlen kijelentését, olcsón felhasználva azt. És gyorsan összefoglalva - mert már elegem van ebből a bejegyzésből ;]]]] - Obama segítené a terrorsitákat, nagy kormányt akar, több pénzt költene, és csak beszélni tud. 'uff.


Miközben írtam ezt itten - rövidebb-hosszabb szüntekkel délelőtt óta ( egy kicsit nehezen találtam ki, hogy milyen irányból közelítsem meg a témát, végül nem lett semmilyen irány ;] ) - rájöttem, hogy alapvetően mi zavart leginkább: a buta tudatlanságra és a tájékozatlanságra játszanak - Bushból kiindulva, ez nem biztos hogy olyan rossz stratégia... :P

És ha erre van valamelyikőtöknek perverziója íme itten megtaláljátok a beszéd szövegét videoval együtt.


Az Economist, mint mindig, most is megmondja mi van.


és hamár Palin basztatta a médiát, amiért nem estek hasra előtte, és kérdéseket mertek feltenni róla, íme az a interjú, ami után McCain egyenlőtlen bánásmódot emlegetve lemondta a CNN-nek ígért interjúját.




köszönet Campbell Brown-nak amiért megmutatta mi lenne a feladata a médiának

2008. szeptember 1., hétfő

DNC2008 - megkésve bár, de...

A republikánusok gyönyörű pénteki hírfolyamelterelő akciója (es egy szombati esküvőn ledöntött pálinkamennyiség) miatt végül a dnc-ről nem tudtam írni ide semmit.

Szóval csak röviden: a média hiába várt egy kis botrányt Clintonék és Obama között, mindkét Clinton hozta a profi politikust, és odaálltak Obama mellé, (HRC legalábbis Nem-John-McCain mellé), a szerdai szavazást - HRC javaslatára - megszakítva, felkiáltással választották meg Obamát elnökjelöltnek és teljes egységesség volt a nagy demokrata családban - legalábbis a felszínen, de hát az a lényeg. John Kerry meglepően támadó volt, ha ezt a formát hozta volna 2004-ben....








Ezen kívűl nem történt semmi, hiszen a mostani conventionök inkább egy fesztiválra hasonlítanak, mint egy komoly, vérremenő poltikai iszapbírkozásra,



és így rengeteg témát biztosítanak Jeanne Moos-nak:





Hogy akkor mégis mi a fenét keres ott 15000 újságíró?
Azon kívűl, hogy buliznak,


7500 nem nagyon csinál semmit, 4021-en szidják az egészet és 1026-an részegek
legalábbis Justin Peters szerint.

Ma kezdődne a republikánus convention

Rossz hír a demokratáknak: a New Orleansra lecsapó Gustav hurrikán miatt nem tartják meg a republikánus convention első napját (egészen pontosan csak a legszükségesebb eseményeket rendezik meg), így nem szólal fel a Bush/Cheney páros - amit az Obama kampány biztosan nagyon várt, hogy beszédeik felhasználásával jól aláhúzzák a McCain=4more years of Bush üzenetet

Ismerkedés Palinnel

Egy kis összeállítás, hogy mit talált az amcsi média péntek óta a nemzeti szinten eddig teljesen ismeretlen alaszkai kormányzóról. (egészen pontosan egy rövid összefoglaló, hogy nekem mit sikerült találnom az amcsi médiában;)

Nem meglepő módon a legnagyobb hangsúlyt totális felkészületlensége kapta, különösen külpolitikai és nemzetbiztonsági kérdésekben.


"Olyan valakit választok alelnökjelöltnek, aki már az első nap kész lesz átvenni a helyem" - jelentette ki John McCain többször is a kampány korábbi szakaszában (amikor Hillary 'ready on day one' Clinton még harcolt Barack 'tapasztalatlan' Obamával), és végül sikerült kiválasztania valakit, akinek 2007 júliusa előtt nem volt útlevele, és nemcsak az a baj vele, hogy semmi tapasztalata sincsen külpolitikában, de még azt sem tudja, hogy mit gondoljon a világról. Olyan érzésem van, hogy amíg a McCain kampány nem tanítja meg neki a megfelelő talkingpoint-okat, csak annyit fogunk tőle hallani Irakról, hogy a fia ott szolgál. Az Alaska Business Monthly-nak 2007-ben adott interjúban nem tudott véleményt mondani az iraki csapatnövelésről (ezek után a surge kifejezést fogom használni, mert rövid :)), csak annyit, hogy "hallott róla a hírekben" (!). Charlie Black, McCain tanácsadónak pedig sikerült eléggé szerencsétlenül, és nem túlságosan megnyugtató módon védelmébe vennie az alelnökjelöltet: "She's going to learn national security at the foot of the master for the next four years, and most doctors think that he'll be around at least that long." (megj: McCain-t bőrrákkal kezelték többször is)

Alaszka két vezető napilapja (Daily News Miner és Anchorage Daily News) szerkesztőségi cikkeikben egyszerűen felkészületlennek és tapsztalatlannak, azaz rossz választásnak nevezte az állam kormányzóját, megdöbbentőnek tartva a lehetőséget, hogy az elnöki szék közelébe kerülhet Palin. És nem csak külpolos és nemzetbiztonsági kérdések miatt aggódnak az alaszkai újságírók: azt sem nagyon tudják, hogy milyen pozíción áll olyan kérdésekben, mint a HealthCare, a költségvetési politika, vagy a nemzeti energiapolitika (csak annyit, hogy olajkútfúrás=megoldás) - és ezek alaszkaiak, akiknek ismerniük kéne, dehát ugye alig két év kormányzás után még azt sem lehet megmondani, hogy sikeres-e a poszton. A közvéleménykutatások adatai szerint 65%-os az elismertésége, de korábban még 80%-on állt (megj. ehhez valszeg a magas olajáraknak is lehet valmi köze, valamint annak az 1200 dollárnak, amit az alaszkaiaknak adott a nagy olajbevételekből). Gregg Erickson, az Anchorage Daily News szerkesztő/riporterének elmondása szerint azonban ez a szám max 20% lenne, ha a kormányzónő munkáját közelről figyelő újságírók és állami képviselőket kérdeznék meg. (Felhívták még a figyelmet arra is, hogy Palin nem feltétlenül magának köszönheti megválasztását, hanem elődjének népszerűtlensége segítette a kormányzói székbe.) Erickson elmondása szerint Palin szereti túlságosan is leegyszerűsíteni a bonyolult politikai kérdéseket, és nem szeret foglalkozni a kormányzás apró-cseprő részleteivel, a konzenzuskereséssel, és bonyolult kompromisszumok kialakításával.

McCain alelnökválasztását a jobboldalon sem fogadta mindenki olyan lelkesedő örömmel , és republikánus strategisták szerint is veszélyes hazárdjáték űz a McCain kampány.


Pár téma, amiről lehet tudni hol áll: tagja az NRA-nak, és persze támogatja a szabad fegyvertartást - teljesen abortuszellenes, még akkor sem engedélyezné, ha a megszakítani kívánt terhesség erőszak, vagy incest eredménye (legfiatalabb gyermeke DownSzindrómás, még a terhesség alatt kiderült, de nem szakította meg) - szkeptikus a globális felmelegedéssel kapcsolatban - olajkutak fúrásával csökkentené a külföldi olajtól való függést, és a benzin árát - és nem támogatja a jegesmedvék védett fajjá nyilvánítását.

Pénteki bemutatkozó beszédében (aminek egyik fő témája az volt, hogy küzd a szövetségi pénzek elherdálása ellen) azt állította, hogy ellenezte, és "megölte" a szövetségi adódollárokat felhasználó 'Bridge-to-Nowhere' projectet, közölve a Kongresszussal, hogy "kösz, de kösz nem" kell a pénz. 2006-ban, küzdve a kormányzói székért, azonban ő volt az egyetlen jelölt, aki támogatta a hidat, és csak akkor "ölte meg" amikor a terv már az alaszkaiak között is népszerűtlen volt, és a Kongresszus nem adott rá még több pénzt. A már megkapott szövetségi pénzt pedig nem jutatta vissza Washingtonba, hanem megtartotta államának.

A kormányzó ellen folyó etikai vizsgálatról:





Eddig ennyi amit sikerült találni Palinről, gondolom a héten egyre több minden fog kiderülni róla - alig várom, hogy bekerüljön a nemzeti média örlőmalmaiba, valamint igencsak érdekes lesz első televíziós vitája Joe Bidennel is.


Addig is egy figyelmeztetés azoknak, aki elkezdenének kacagni Palin kiválasztásán:






(Spiro Agnew volt Nixon alelnökjelölje 1968-ban - és nyertek)


update:

az első közvéleménykutatási adatok alapján úgy tűnik a nőknek kevésbé szimpatikus Palin, mint a fériaknak