2008. szeptember 11., csütörtök

Questions Gibson should ask Palin

Hamár Palinnek nem tehetnek fel kérdéseket, a vele interjút készító Charles Gibsonnak ad tanácsot és kérdésjavaslatokat az Anchorage Daily News, a Slate, a ForeignPolicy, a Los Angeles Times, és a Columbia Journalism Review

Tartok attól, hogy Gibson nem fogadja meg ezeket a jótanácsokat, és ahelyett, hogy kemény kérdéseket tenne fel, hagyni fogja, hogy Palin szépen felmondja azokat a talkingpointokat, amelyeket tanácsadóinak ez alatt a rövid idő alatt sikerült a fejébe vernie. A McCain kampány valszeg nem véletlenül Gibsont válaszotta ki: ő volt az egyetlen újságíró, aki a republikánus konvenció alatt interjút készíthetett McCainnel, és nem arról híres, hogy Stephen Sackur szintű HardTalk kérdésekkel bombázná interjúalanyait: még a primary-k alatt egy Obama-Clinton vita moderátoraként ABC-s kollégájával, George Stephanopoulos-szal együtt ostobábbnál ostobább, pitiáner kérdéseket sikerült feltennie, szégyenteljes alakítást nyújtva.

A McCain kampány nagyon jól tudja, hogy egy "rendes" riporter fél óra alatt teljesen meg tudná semmisíteni alelnökjelöltjüket.

Jaés nem úgy készítik majd az interjút, hogy leültetik Palint, és fél-egy órán át kérdezgetik, hanem két napon át követik Alaszkában, és közben ülnek le egy-egy beszélgetésre - nem számítok túl sok jóra.

Obama on Letterman: "silly season in politics"

Obama a "Late Showban" a megfelelő közegben foglalkozhatott a "lipstick on a pig" beszólással, ügyesen nevetségessé téve a republikánusok reakcióját (Stewart és Colbert valszeg most nagyon sajnálják, hogy pont ezen a héten tartanak szünetet, amikor - egy economistkommentelő itten tett megjegyzésével élve "two good politicians campaigning for the idiot vote".

Éshamár "silly season":
a McCain kampány egyre lejjebb és lejjebb süllyedve ezt a kampányfilmet kezdte el sugározni:



A hirdetésben azt állítják, hogy Obama még Illinoisban támogatott egy olyan oktatási törvényt, amely óvodásoknak "átfogó szexoktatást" ír elő, lényegében leperverzezve Obamát, aki szexre tanítaná az ártatlan gyermekeket, mielőttazok még írni/olvasni megtanulnának. A kampányfilmben említett törvény viszont - ahogy azt a McClatchy leírja - nem "átfogó", hanem az "életkornak megfelelő" oktatásról beszél, és a lényege az, hogy megtanítsák az óvodásokat annak felismerésére, ha egy pedofil nem a megfelelő módon nyúl hozzájuk. Tehát gyakorlatilag McCain egy gyermekeket védő törvénnyel támadja Obamát...

2008. szeptember 10., szerda

'Pig with a lipstick'

Obama olyan kifinomult módszerrel nevezte disznónak Sarah 'pitbull with a lipstick' Palint, hogy azt tanítani kéne. Az Illinois állambeli Lebanonban tartott keddi kampányrendezvényen arról beszélve, hogy John 'Maverick&Change' McCain mennyire nem hozna változást, egy régi aforizmát alkalmazva adott hangsúlyt mondanivalójának, közölve: kirúzsozhatsz egy disznót, attól az még disznó marad. Aztán hozzátette:belecsavarhatsz egy öreg halat egy változásnak nevezett papírba, attól az még bűzleni fog nyolc év után.





A McCain-kampány alig egy órával a beszéd elhangzása után már le is csapott a jó magasra feldobott labdára, bocsánatot követelve Obama "durva", és "szégyenteljes" kijelentéséért, amiért "disznónak nevezte Palint". Obamáék egy gyors - és valószínűsítem jó előre elkészített - válasszal reagáltak, megjegyezve, hogy a 'lipstick on a pig' kifejezést - ami Jen Psaki kampányszóvivő szavaival élve "idősebb nagyapám nagyapjánál" - McCain is használta, amikor HRC egészségügyi reformjáról beszélt, és Obama korábbi nyilatkozataiban is feltűnt, és nem Palinre, hanem a republikánus páros hamis változásigéretére használta.

A nytimes beszámolója szerint Obama a rúzsos beszólásig meg sem említette Palin nevét, hallgatóságának azonban - mint, gondolom mindenkinek - elég egyértelmű volt, hogy mi (ki) volt az igazi célpontja ennek a finom kis támadásnak.


update:
majdnem olyan ügyesen disznózta le Palint, ahogy a True Romance-ben Dennis Hopper 'leniggerezte' Christopher Walkent (hozzátartozik, hogy utána Christopher 'I haven't killed anybody, since 1984' Walken jól fejbelőtte Hoppert)

2008. szeptember 8., hétfő

Triumph@RNC







"She answers to God, not reporters,”

Miután az amcsi média nem értett egyet Wasilla város (amelynek polgármester volt Sarah Palin) egyik lakójának címben idézett kijelentésével, és egyre hangosabban méltatlankodott amiatt, hogy a McCain kampány eldugta előlük alelnökjelöltjét, aki kiválasztása óta egyetlen egy interjút sem adott az elnökválasztással foglalkozó újságíróknak, - a napi 80-100 kérelem ellenére - a republikánusok végre engedélyt adtak egy interjúra. Palin a héten az ABC World News Tonight című műsorában válaszol majd Charles Gibson kérdéseire.

Palint vasárnap még nem engedték a "hírmédia piranhái elé" - ahogy Rick Davis McCain kampánymenedzser jellemezte a FoxNews-nak nyilatkozva a héten szinte csak Palinnel foglakozó újságírókat -, miközben a reggeli politikai beszélgetős műsorokban Obama, Biden és McCain is megjelent. Biden ki is használta a lehetőséget, és az NBC 'Meet The Press' című műsorában közölte, hogy az "okos és kemény politikus" Palinnek végül le kell ülnie, és válaszolnia kell kérdésekre, és nem lehet zár alatt tartani.

Miközben mindeki Palin-interjúra vágyik, Oprah Winfrey bejelentette, hogy egyátalán nem akar interjút készíteni Palinnel . A napközbeni beszélgetős műsorok királynője, akinek óriási befolyása van a női szavazókra azért nem ülteti le híres kanapéjára Palint, mert már korábban nyíltan kiállt Obama mellett ("He is the One"), és ezért megfogadta, hogy egyik jelöltet sem hívja meg műsorába.


ui.
A netes újmédia választásra gyakorolt hatását vizsgáló elemzésekben valószínűleg elég vaskos fejezetben foglakoznak majd a Palin első hetével a nemzeti politikai webszintéren.



(éshamár újmédia és választás, csak egy megjegyzés: az előző elnökválasztás alatt még nem létezett a YouTube)