2008. október 11., szombat

AdWars: Obama's attacks

"Floridians Hurting"

Gazdasági témájú hirdetéssel támad Obama az egyik legfontosabb kulcsállamban (Florida - és 27 elektori szavazata - jelenleg +3,8 Obamanának áll) Bushhal ölelkező McCain képek és a válság előtt pár héttel tett "a gazdaságunk alapjai erősek" McCain idézettel."Mills"

Egy másik gazdasági témájú hirdetésben azzal riogatja Észak-Karolina lakosait, hogy McCain támogatja a munkahelyek tengerentúlra helyezését, (többek között az amerikai lobogó készítését) mert nem szavazott meg egy törvényt. Az Economist LAbloggere elmagyarázza miért nem igaz.

Ezeken kívül McCain egészségügyi programját támadja több kulcsállamban (többek között Floridában), és egy spanyol nyelvű hirdetéssel próbálkozik a jelentős latino szavazattal rendelkező államokban (Nevada, Új-Mexikó, Colorado, Florida)

Elfogult média

Ha esetleg azt gondolnátok, hogy a "liberális média" politikusi - és elnöki - basztatása új jelenség lenne, olvassátok el a journalism.org rövid kis összeállítását ex-elnökök médiaostorozó kijelentéseiről.

mivel egy korábbi posztban elsütöttem egy médiasimogató Thomas Jefferson idézetet - amelyet még elnökké választása előtt tett - ezért kötelességemnek érzem, hogy az ő mondatát emeljem ki a cikkből:

“The man who reads nothing at all is better educated than the man who reads nothing but newspapers.”


Troopergate: Palin hatalommal való visszaélése

Az alaszkai törvényhozás 14 tagú, kétpárti bizottságának pénteken nyilvánosságra hozott jelentése szerint Sarah Palin alaszkai kormányzóként visszaélt hatalmával, amikor megpróbálta elérni államrendőrként dolgozó ex-sógorának elbocsájtását, illetve nem akadályozta meg férje ezügyben tett próbálkozásait.

A bizottság azt vizsgálta, hogy Palin azért bocsájtotta-e el Walt Monegan közbiztonsági biztost, mert nem volt hajlandó kirúgni Michael Wooten államrendőrt, aki csúnya körülmények között vált el Palin tesójától. A bizottság jelentése szerint nem ez volt az egyetlen indok Monegan - egyébként jogszerű - kirugására, de hozzájárult ahhoz. A vizsgálat szerint Palin etikai vétséget követett el, mivel tudta, és hagyta, hogy férje, és magas rangú munkatársai nyomást gyakoroljanak Moneganra az exsógor kirúgásának elérésre.

A vizsgálóbizottág nem javasolt semmilyen jogi lépést az alaszkai kormányzó ellen, aki júliusban még teljes együttműködést ígért, de alelnökjelöltségének bejelentését követően jóval ellenségesebb lett a vizsgálattal szemben. Az ügy még Palin alelnökjelöltnek való kiválasztása előtt pattant ki, és már a vizsgálat is zajlott amikor Palin nemzeti szinten is ismertté vált. A vizsgálat eredményét eredetileg közvetlenül a nov4-ei választás előtt akarták nyilvánosságra hozni, de végül előbbre hozták. A republikánusok persze szerették volna elérni, hogy ez egyátalán ne forduljon elő, de az alaszakai legfelsőbb bíróság elutasította kérelmüket.

A republikánus kampány természetesen a jelentésnek azt a részét emeli ki, amely azt mondja, hogy Palin jogszerűen cselekedett, és egyben politikailag motiváltnak nevezték az egész vizsgálatot, amelyet "Obama támogatók" végeztek (a bizottságban tíz republilkánus és négy demokrata van)

Az AnhorageDailyNews összefoglalója a Troopergate ügyről

2008. október 8., szerda

A semmit el nem döntő 2. McCain-Obama vita

Végül nem lett igazuk azoknak, akik a második vita formájából adódóan, és főleg az előző napok támadásai után egy izgalmas összecsapást vártak: nem történt semmi nagyon érdekes, a vita unalomba fulladt, és nem volt egyértelmű nyertes - ami azt jelenti, hogy McCain, akinek egy nagy dobásra lett volna szüksége a verseny jelenlegi menetének megváltoztatására - vesztett.

Legalábbis ez volt a leginkább hangoztatott vélemény a vitáról szóló beszámolókban. Kénytelen vagyok ezekre támaszkodni, mivel a vitát nem néztem meg - 1részt azért mert a CNN (az International) délelőtt értehtően inkább a gazdasági válsággal foglalkozott, minthogy egy unalmasnak itélt elnöki vitát adjak le újra; másrészt mert az ilyen leírások elolvasása, és a Guardian "legjobb pillanatok" összefoglalója után már nem is nagyon volt kedv hozzá :)

McCainnek nagyot kellett volna alakítania, hiszen ez a "választók kérdeznek" forma neki kedvező terep - egy tény, amit a demokraták igyekeztek is erősíteni, hogy növeljék a McCainnel szembeni elvárást. A nagy alakítás végül elmaradt, mindketten átlagjó, biztos teljesítményt nyújtottak, ami a megmondóemberek többségének véleménye szerint Obama győzelmét jelenti.

Kettő, a vita után közvetelenül készített felmérés szerint Obama volt meggyőzőbb. A CBS felmérése szerint 40% Obamát, 26% pedig McCaint tartotta jobbnak (34% szerint döntetlen). Az érdekes szám: a vita előtt 59 százalék gondolta úgy, hogy Obama átérzi és érti a választók gondjait és problémáit, míg a vita után ez a szám 80%-ra kúszott fel; McCainnél ezek a számok 44%-55% volt. A CNN felérése szerint Obama 44%-30%-os eredménnyel győzött, és négy százalékkal növelte elismertségét, míg McCain elismertsége változatlan maradt.

És íme a jelöltek legjobb pillanatai - a két kampány szerint:


És a FactCheck.org és a NYTimes elemzései, hogy mennyire ragaszkodtak a jelöltek a tényekhez.

2008. október 7., kedd

2. McCain-Obama vitára készülés

A jelenleg igencsak rosszul álló McCainnek különösen fontos lesz a ma esti vita a Tennessee állambeli Nashville városában – egy necces mondattal végleg tönkrevághatja esélyeit az elnökségre, míg nagyon jó teljesítményt nyújtva talán sikerülhet neki megállítani az előnyét az utóbbi hetekben – nemzeti szinten és a kulcsállamokban is - folyamatosan növelő Obamát. Legnagyobb baklövését pedig akkor követné el McCain, ha nem tudna uralkodni magán, és megmutatná az egész országnak milyen egy híres McCain-féle kitörés, amiről olyannyira ismert Washingtonban. (a Washingtonian magazin felmérésében a második legtemperamentusosabb kongresszusi tagnak választották - az első helyen Ted Stevenes alaszkai szenátor áll, aki éppen korrupciós vádakkal néz szembe)

A vita formája minden esetre McCainnek kedvez: a jelölteket még nem döntött választók fogják majd kérdezgetni, és az ilyen „városházi" vitákban McCain otthonosan mozog – nem hiába akarta még a nyáron arra rávenni Obamát, hogy együtt kampányolva ilyen vitákon mérettessék meg magukat – és Obama nem hiába mondott nemet.McCain közben folytatja az Obama elleni karaktertámadásokat, a mandzsúriai-jelölt taktikáját (az ellenfél ismeretlen, ezért veszélyes) alkalmazva kérdezte egy hétfői beszédében (és egy kampányfilmben) a választóktól „ki az igazi Obama?" - amire közönsége tudta a választ: terrorista!

Obamáék egy tv-s reklámmal válaszolnak a karaktertámadásra, azt állítva, hogy ezzel csak a gazdasági kérdésekről akarják elterelni McCainék a kampányt
Amire a legújabb McCain-kampány filmben válaszolnak, képmutatónak nevezve Obamát, aki szintén nem feltétlenül nagy igazságokat tartalmazó hirdetésekkel támadta McCaint

Közben a Politico elővette a fekete-kérdést, egy háromcikkes specialben foglalkozva a témával.

2008. október 6., hétfő

Behozni a lemaradást

Palin-Biden vita volt a múlthéten, amiről itten nem emlékzetem meg, so most behozom a lemaradást - röviden, a Saturday Night Live-ot segítségül hívva

A vitát általában döntetlennek tartották a médiamegmondóemberek, de ez nem jelenti azt, hogy Palin barmennyire is egy szinten lett volna Bidennel. Csak annyit, hogy katasztrófálisra sikerült Couric interjúkat követő "történelmien alacsony elvárasoknak köszönhetően, ha Palin kormányzó csak simán kielegitő teljesitményt nyújt, és nem fakad sirva, nem ájul el, rohan ki az épülteből vagy hányja el magát, akkor a vitát döntetlennek kell tekinteni" -ahogy a vitáról készült SNL paródiában fogalmaztak. (btw. Tina Fey Palinje, egyre inkább olyan lesz az alaszkai kormányzónak, mint Herblock karikatúrák Nixonnak)

És így is lett, Sarah Palin ugyan egyetlen egy kérdésre sem válaszolt, de legalább szépen felmondta a betanult szöveget - és még csak arra sem vette a fáradságot, hogy elkendőzze, hogy a kérdésre válaszolás helyett azt mondja amit akar, és volt, hogy egész egyszerűen kijelentette: erre nem válaszolnék, hanem inkább arról beszélnék, hogy....

Biden pedig sikeresen visszafogta magát, és nem mondott semmi veszélyeset, és - amitől sokan féltek a demokrata kampányban - nem volt túlságosan támadó Palinnel szemben, ami esetleg visszatetszést keltett volna a női szavazókban. Egyébként hamár női szavazók: a CNN közvetítésében folyamtaosan ment a képernyő alján egy grafikon, azt mutatva, hogy még nem döntött férfi és női ohio-i szavazók egyetértettek-e vagy sem az éppen beszélővel, és a nők inkább Bident szerették: amikor a dem alelnökjelölt beszélt -ahogy én figyeltem - szinte folyamatosan magasabb volt Biden tetszési indexe a nőknél, mint a férfiaknál, miközben Palinnél pedig nagyjából egy szinten mozogtak.

A vita után a Fox volt olyan kedves, és könnyű szereplési esélyt adott szegény Palinnek (pt1, pt2), akire elötte ugye rátámadt a szemét liberális média, és nem hagyta, hogy közvetelenül az amerikai néphez szólva ismertethesse programját, és helyette mindenféle kérdéseket mertek feltenni neki, sőt, még vissza is kérdeztek egyes válaszaira, teljesen összezavarva agyát, és csak ezért nem adott értelmesnek tűnő válaszokat, nem pedig azért, mert nem tudta a válaszokat.

(jaés) Palin mire eljutott a fox interjura, már elkezdett fogni a Couric 'gotcha' kérdéseitől lefagyott agya, és hirtelen visszaemlékezett, hogy milyen újságokat is szokott olvasni: az általa "liberális elfogultsága" miatt sokat támadott NYTimes, a Wall Street Journal, ÉS(!) az Economist volt amit megemlített - ez utóbbihoz kapcsolnám a DailyShow Indecision2008 blogban a "minden újságot olvasok" kijelentésre reagáló postot, ahol leírnak pár lapot, amelyeket valamilyen indok miatt nem olvashat (pl: Washington Post: "Too 'inside the beltway'."), ahol az Economist mellett a "senki sem hinné el" indok szerepel... - egyébként Mike Allen, még a Couric -interjúra reagálva megjegyezte: Somebody told me, she should have just said "The Economist." Everybody lies about reading "The Economist." ahogy a cjr írta: it's funny, because it's true

A hétvégén Sarah 'barrakuda hockey-pitbull-mom' Palin támadómódba ment át és többször is kijelentette, hogy Obama "terroristákkal haverkodik", mivel kapcsolatban állt a hatvanas évekbeli, Weather Underground nevű háborúellenes szervezet egyik volt tagjával, William Ayers-el, aki azóta annyira megbecsült tagja lett a chicagói közösségnek, hogy még a radikalizmussal nem igen vádolható Richard Daley polgármester is elismerte munkáját. Ayers a University of Illinois at Chicago, felesége pedig a Northwestern University Law School's Children and Family Justice Centerben dolgozik, és a chicagói akadémikus társaság elismert tagjai. És meglepetés-meglepetés: Ayers-el való kapcsolatát már HRC is megpróbálta kihasználni Obama ellen a primary-k alatt, tudjuk milyen sikerrel....

Obama már válaszolt is, jól kihasználva azoknak a McCain tanácsadóknak a kijelentéseit, akik az Ayers-féle támadások után újságíróknak nyilatkozva közölték, hogy a kampány utolsó heteiben elszakadnak a gazdasági kérdésekről és az Obama karaktere elleni támadásokra koncentrálnak majd. Namost egy gazdasági válság közben, ez óriás magas labda, amit ahogy kell, az ügyes Obama-kampány azonnal le is csapott.

Jaés, hamár: nem kell félteni Obamáékat, tudják, hogyan kell sárral dobálózni: a héten McCain egy régi ügyét veszik elő, a mainstream mediában meglehetősen nagy csönd övezte "Keating-five" botrányt, amiről majd később írok ide egy összefoglalót, addig is olvasgassatok ezt azt, ha többet akartok tudni (btw: a keating-five fegyver ott volt George Bush 2000-es választási fegyvertárában is, amikor McCain ellen küzdött a republikánus primaryk alatt)


Update: Tina Fey a fuvolas jelenettel erre utalt