2008. október 17., péntek

2008. október 16., csütörtök

AdWars: NRA - a fegyvertartóknak van pár szavuk Obamához

"Gun owners have their own word for Barack Obama"
"No politician is going to take away my gun and ammo!"


Joe the Plumber Ad

És már itt is van az (első?) vizesjózsis, Obama adótervét támadó kampányfilm

(Updated) The "Joe the Plumber" debate

Végre egy vita amit érdemes volt végnézni. Kár, hogy két semmilyen vitát kellett végszenvedni mire eljutottunk oda, hogy rendesen megmérkőzzenek egy, a feladatát rendesen ellátó moderátor, Bob Schieffer (CBS) irányítása mellett. A vita Obama győzelmét hozta, és egy csapásra politikai hírességgé tette "Joe the Plumbert" (vízvezetékszerelő Józsi, aka "vizes józsi")

A vita első fele hozta az igazi izgalmakat, ekkor sütötték el a legnagyobbat szóló fegyvereket; amikor még figyelnek az emberek - és a médiamunkások. A vita központi alakjává vált "vizes józsi" már rögtön az elején felpattanhatott a hírnév felé vezető expressre (igazából feltuszkolták rá), miután McCain őt választotta az Obama-adóterv áldozatainak megszemélyesítésére. Vizes Józsi létező ember, Joe Wurzelbacher, akivel a hétvégén találkozott Obama Ohióban, és adótervéről folytattak beszélgetést. Joe meg akar venni egy céget, amivel 250 ezer fölé emelkedne a jövedelme, és így Obama terve szerint több adót kellene fizetnie, ami persze nem tetszik neki, de az Obama válaszaiban szereplő "javak újraelosztását" találta a legaggasztóbbnak. Csakúgy mint McCain, aki gyors egymásutánban jó sokszor elismételte az "osztályharc" szó társaságában, hogy mindenki számára egyértelmű legyen, hogy mire lehet számítani Obamával (Hol van McCarthy, amikor szükség lenne rá?)

De, mint az már az első elnöki vita után nyilvánvalóvá vált, nem az számít, mint mondanak a jelöltek, hanem az, milyen benyomást keltenek, és míg Obama hozta a "válság közben is nyugodt államfő" actet, McCain olyan volt mint egy morcos, és időnként mérges öregúr. fészkelődésével, grimaszaival idegesnek és feszültnek tűnt, mint aki legszives valahol máshol lenne, tavasz óta a latenightshowk egyik kedvelt célpontjának számító fintorszerű, esetenként ijesztő vicsorba forduló mosolya most sem lett jobb, a gazdaság rendbetételének sürgősségéről beszélve pedig kapkodó volt, mintha pánikolna kicsit - nem túl megnyugtató látvány egy válságtól félő választónak, aki eddig túl sokat nem hallott McCainről.

A helyzeti előnyből induló Obama - gyakorlatilag csak arra kellett ügyelnie, hogy államfőien mutasson, és ne kövessen el valami óriásnagy hibát - teljes nyugalomban ülte végig a másfél órát, tökéletesen irányított testbeszédével magabiztos benyomást keltve. McCain támadásait és vádjait olyan mosollyal fogadta mint aki várta azokat, de közben mégsem hiszi el, hogy tényleg felmerültek, majd határozott ellentámadásokkal válaszolt, a gazdaságról beszélve határozottnak és hüvösnek tünt, mint aki tudja, hogy miről beszél, éreztetve, hogy igen, gond van, de ő szerencsére tudja megfelelő megoldást.

A vita után azonnal készített CBS felmérés szerint az ingadozó választók között Obama 53-22-re nyert, míg a CNN ohió-i nézőinél 58-31-re. McCain támadásaival jól elijesztette a független választókat, akik nélkül idén nem nyerhet - az republikánus bázis feltüzelése most nem lesz elég.

UPDATE:

2008. október 14., kedd

Teh GamerVote

Obama kiterjesztette a kampányát az Xboxra: óriásplakáthelyet vásárolt az ElectronicArts-nál a Burnout Paradise-ban, hogy a kanapéhoz ragadt gamerek ne feledjék, akár már most is elmehetnének leadni szavazatukat.2008. október 13., hétfő

Rick Davis(McCain) vs David Axelrod(Obama)

Információdús egy beszélgetés...

Palin: McCain will end abuses of power

Sarah Palin ezek után Virginában kijentette, hogy McCain nem tűri meg, hogy visszaéljenek a hatalommal Washingtonban.Troopergate Report

"For the reasons explained in section IV of this report, I find that Governor Sarah Palin abused her power by violating Alaska Statute 39.52.110(a) of the Alaska Executive Branch Ethics Act."

McCain speech

McCain nagy visszatérésre készül

Miután már szinte mindenki Obamának adta az elnökséget - republikánus és demokrata bennfentesek is - és már egyesek szerint nem az a kérdés, hogy Obama nyer-e, hanem az, hogy landslide lesz-e, és az aggódó republikánusok egyre erősebben adtak hangot csalódottságuknak, a McCain csapat úgy döntött: hétfőn, két nappal az utolsó vita reset gombot nyomnak , és új irányba terelik a kampányt. Az új irányba terelést Virginában, és Észak-Karolinában kezdik meg, két egyébként biztos republikánusnak számító államban, ahol 22 nappal a választás előtt már nem kéne versenyeznie McCainnek.

Előzetes a McCain beszédből, Obamáék gyors válaszával együtt.

röviden:

Azzal kezdi, hogy milyen rosszul áll a versenyben, a média már leírta őt, miközben Obama, Pelosi és Reid már adóemelést és költekezést (szocializmust, ugye) tervezget. Ilyenkor, amikor mindenki aggódik az ország jövőéjért egy harcos kell, mint ő, aki egész életben harcolt Amerikáért, aki tudja milyen a félelem.

Persze vannak új jelszavak: "Don't give up hope. Be strong. Have courage. And fight"

A NYTimes infoi szerint nem új gazdasági programot mutatnak majd be.

2008. október 12., vasárnap

McCain tüzet olt

McCain egy hét durva Obama-ellenes támadások után egy pénteki gyűlésen lecsillapította egyre keményebb ütéseket követlő dühös hallgatóságát.

Sarah Palin kezdte az Ayers támadásokat, többször is megismételve zöld, fehér, és fekete ruciban is, hogy a terroristákkal haverkodó Obama nem úgy látja amerikát ahogy ők, és nem lehet tudni, hogy ki is ő valójában.
Ezek után nem csoda, hogy többen ennek a kampánynak tudták be, hogy a héten a McCain gyűléseken a szocialista hatalomátvételtől félő dühös emberek, - akik Palin elmondása szerint azt követlik, hogy a kesztyűt levéve kezdjék már el végre rendesen támadni Obamát - a republikánus gyűléseken Obama nevének említésekor áruló, és terrorista bekiabálásokat, valamint a WashPost szerint egy ÖljükMeg! beszólást eresztettek el ( ez utóbbit a SecretService is -kötelezően- kivizsgálta).

Ezek a jelenetek felvetették azt a kérdést, hogy a McCain-Palin páros egyátalán felelőssé tehető-e a gyűlésein megjelenő idióták hülye beszólásaiért, vagy esetleg direkt játszanak a tűzzel, és túl messzire mentek a félreinformálással; Többen (köztük Joe Biden is) felhívták a figyelmet, hogy egyik rep.jelölt sem szólt semmit ezekre a beszólásokra (bár a 'terrorista' bekiabáláskor szerintem McCain arcán az látszott, hogy elítéli a beszólást).

Pénteken Obama is megszólalt ezzel kapcsolatban, közölve, hogy könnyű a dühöt felhasználva feltüzelni egy tömeget, de most nem megosztó politikusra, hanem országot egyesítő vezetőre van szükség (és még a McCain kampány Country First szlogenjét is lenyúlta ezzel: "country ahead of politics")

McCain pénteken már tisztességes családszerető embernek nevezte Obamát, akivel csak néhány fontos dolgban ellenkezik a véleményük (pl melyikük lenne jobb elnök), és elvette a mikrofonját attól a nőtől, aki arabnak nevezte Obamát, és ki is javította, hogy nem , Obama nem arab, hanem rendes amerikai, és nem kell félni tőle.Az kérdés, hogy ezt a tisztességes kampány üzenetet McCain elvi meghatározásból tette, mert nincsen kedvére a negatív kampányolás, vagy azért mert úgy tűnik, hogy az Ayers-féle támadásoknak nem volt nagy hatása a választókra, miközben a független szavazókat elriaszthatják az indulatoktól túlfűtött republikánus gyűlések (valszeg mind együtt). Mindenesetre ezzel még zavarosabbá tette kusza kampányát, amely kapkodónak, és tiszta, egyértelmű üzenettől mentesnek, és egyre inkább vesztesnek tűnik.

(Updated)AdWars: Obama válaszai a karaktertámadásokra

A demokraták a gazdasági helyzetet használják fel az Obama elleni karaktertámadásokra adott válaszhirdetéseikben is: McCain azért támad negatív hirdetésekkel, mert tudja, hogy csak azzal nyerhet, ha rágalmaikkal sikerül befeketíteniük (hehe, vagy annyira nem is hehe?) Obamát.
A DNC egy webhirdetésben válaszol, a 2000-es elnökválasztás alatt tiszta, negatív támadásoktól mentes kampányt igérő McCain-beszédet felhasználva
Joe Biden is beszállt, megnyugtatva mindenkit aki izgulna mégis milyen emberek fogják Obamát tanácsokkal ellátni elnöksége alatt, hogy éppen egy olyan embert néz.

Valamint egy megnyugtatóan sok fehér embert tartalmazó mini-bio hirdetéssel válaszoltak McCain "ki az igazi Obama?" kérdésére
A pénzben dúskáló Obama-kampány közben félórányi főműsoridőt vásárolt oktbóer 29-re az NBC-nél és a CBS-nél, egyenként majdnem egymillió dollárt fizetve - és még tárgyalnak a Foxal és az ABC-vel is.

UPDATE:
Az Obama-kampánynak augusztus 31-én 77 millió dollárja volt a bankban, és valószínűleg még legalább százmillió dollárt fog összegyűjteni a választásig. Obama 1976 óta az első elnökjelölt, aki visszautasította, hogy a 84,1 millió dollára korlátozott szövetségi pénzből fizesse kampányát, remélve, hogy annál többet tud majd összegyűjteni támogatóitól. McCain a szövetségi pénzből játszik, és ezért nem költhet többet annál.

Obama pénzügyi fölénye meg is látszik a tvhirdetésekben: szeptember 28 és október 4 között a McCain-kampány és az RNC együtt 11,8 millió dollárt költött tvreklámokra az Obama-kampány pedig 17,5 millió dollárt, annak nagy részét 15 kulcsállamban sugárzott hirdetésekre fordítva. Míg szeptember első hetében McCainnék ugyanannyit, vagy többet költöttek a swingstate piacon mint Obamáék, szept28-okt4 között már csak Iowa és Minnesota államokban volt ez a helyzet, miközben Obama Floridában és Virginiában 3x, New Hampshire-ben 2x, Észak-Karolinában 8x(!) több pénzt költött el tvkampányaira, republikánusnak tekintett államokban is harcra, és ezzel véges erőforrásainak szétdarabolására kényszerítva ellenfelét.

AdWars: republikánus karaktertámadások

McCain a héten Obama és Ayers kapcsolatára koncentrált (lsd ennek és ennek a postnak az utolsó bekezdéseit) a kampányfilmjeiben is, túl kockázatos választásnak állítva be Obamát, akiről azt sem lehet tudni, hogy kicsoda valójában.

"Ayers" - webhirdetés"Ambition" - a McCain-kampány és a RepublikánusPárt (RNC) hirdetése"Chicago Way" - az RNC hirdetése