2012. október 10., szerda

"Még négy hét"

Romney és Obama is Ohióban kampányolt, Ann Romney egyre népszerűbb, a republikánusok beindultak a vita utáni népszerűségnövekedéstől (ami ki tudja meddig tart), Nagymadár még mindig téma (ami ki tudja kinek lesz jó), és holnap alelnökjelöltek vitája (azaz: Vice Presidential 'You mamma so fat' competition)

És még ilyenek vannak:

Romney továbbra sem osztja meg az emberekkel, hogy pontosan hogyan is képzeli el adórendszerét, Wolf Blitzernek sem sikerült semmi konkrétat kiszedni belőle. Továbbra is csak annyit árult el, hogy csökkenteni fogja az adókat, de azt nem hogy ez mekkora összeget vesz ki a költségvetésből, a hiányzó pénzt pedig az adórendszer egyszerűsítésével, az adóvisszatérítések csökkentésével és gazdasági növekedés elősegítésével fogja előteremteni. Számokat, és konkrét lépéseket azonban továbbra sem említett, azzal az indokkal, hogy azt majd kongresszussal együttműködve alakítja ki. Nekem erről Richard Nixon 1968-as taktikája ugrik be, aki a vietnámi háború befejezésével kampányolt, csak azt nem árulta el, hogy azt hogyan fogja elérni, mert azzal veszélyeztetné a béketárgyalásokat (amik a választás alatt is zajlottak, és Nixon egy ott lévő embere éppen azzal volt elfoglalva, hogy nehogy megegyezés szülesssen még a választás előtt)


 Folyt




Jó hír lehet Obamáéknak, hogy három kulcsfonotsságú államban (Florida, Ohio, Virginia) is már azok vannak többen, akik támogatják a melegházasságokat, bár az idei választás alatt a téma szinte meg sem jelent. Nyolc éve még Bush győzelméhez is hozzájárult, hogy az elnökválsztás napján a melegházasság betiltásáról is lehetett szavazni több államban, köztük Ohióban (62% támogatta), ami miatt egymást érték az urnáknál a konzervatív szavazók, akik, ha már ott voltak, Bushra is szavaztak.

Közben Romney kedd este még bedobott egy bombát, ami azonban csak őt veszélyeztetheti. Az ohiói Des Moines Register szerkesztőségének kijelentette: abortusszal kapcsolatos törvények nem szerepelnek a terveiben. A demokraták rögtön rá is szálltak erre a kijelentésre, megemlítve, hogy a kormányzóként még abortusztámogató Romney az előválasztások alatt abortuszellenesnek és nagyon konzervatívnak mondta magát, akinek örömet okozna aláírnia az abortusz betiltásáról szóló törvényt, a terhességmegszakítás engedélyező legfelsőbb bírósági döntést a testület történetének legsötétebb pillanatának nevezte, és olyan bírát jelölne, aki ezt visszafordítaná. "A nők egyszerűen nem bízhatnak benne" - mondta az Obama-kampány szóvivője. Romney szóvivője pedig sietett kijelenteni, hogy Romney büszke abortuszellenességére, és abortuszellenes elnök lesz (a szóvivő persze nem ezt a szót használta, hanem azt, hogy pro-life, azaz életpárti, ami mégiscsak jobban hangzik). A vita utáni egyik legfontosabb eredménye az volt Romneynak, hogy sikerült csökkentenie jelentős hátrányát a nők között. Egy abortuszos vita nem tenne jót neki.

Nincsenek megjegyzések: